Talent van de week: Pupils

Om de twee weken zet Cutting Edge een beloftevol Belgisch Talent in de spotlights. Deze keer koos ik voor Pupils. Het artikel verscheen op 16 februari op Cuttingedge.be.

Er waait een stevige nieuwe wind van beats en synths doorheen onze luidsprekers. De verantwoordelijke daarvoor is Pupils, een band uit Antwerpen die een eigenzinnige mix brengt van donkere new wave en twinkelende elektronica. Met de drie nummers op hun vi.be-speler én de snippers verspreid op het web rijft Pupils alvast de titel ‘Talent van de Week’ binnen.

En zeggen dat het in het begin helemaal anders klonk. Zo’n tien jaar geleden speelden ze punk onder de naam Next Week Friday. Maar hun geluid evolueerde en bij een nieuwe sound hoorde dan ook een nieuwe naam: Pupils. Zo’n twee jaar geleden zette de band de gitaren definitief aan de deur.

Maar zelfs zonder de aanwezigheid van gitaren kunnen ze nog stevig rockend uit de hoek komen. ‘In dreams’ surft cool voort op een stevige combinatie van bas en drum. Ritmisch staat Pupils sterk en via de stem, of liever stemmen, krijgt hun muziek een donker laagje new wave mee. Een stemvervormer over een priemend synthmelodietje werkt het geheel af en zo tekenen ze voor een donker maar sexy geluid.

Die stemvervormer halen ze ook boven voor ‘Desert storms’. De orgeltjes klinken volwaardig jaren tachtig, maar de hese stem van zanger Thomas Verschuren trekt het nummer dwingend en grandioos de tegenwoordige tijd in: ‘Forgive me / we dance / we dance / we dance’.

Het is geen toeval dat Pupils het voorprogramma van Customs mocht verzorgen. Het Talent van deze week leunt wel meer naar elektronica dan zijn hoofdact, maar toch. Beide groepen halen minstens een deel van hun inspiratie in de donkere episodes van de jaren tachtig. Maar net zoals Customs slaagt Pupils erin om die inspiratie innovatief te mixen tot een boeiend geheel in 2012.

Je kan hier fan worden van Pupils op Facebook.

(c) Foto: Pupils

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s