Mogwai – Les Revenants

Verstilde schoonheid (***)

Mogwai schreef de korte stukjes instrumentale muziek die de basis vormden voor dit album als soundtrack bij de Franse zombierees ‘Les Revenants’. Geen in actie doordrenkt spektakel als ‘The Walking Dead’ en dus moest de muziek eerder dreigende kalmte vertolken. Wanneer je luistert naar deze CD, ontbreekt dus eigenlijk het laatste stukje van de puzzel: de verhaallijn van de serie die de muziek van een emotionele soundtrack voorziet, en de gezichten en emoties van de teruggekeerden wanneer ze beseffen dat hun aardse leven voorbij is.

In de eerste helft van het album staan weifelende motiefjes op piano centraal, aangevuld met hoorbaar ingehouden drums. Het is een komen en gaan van spanningsopbouw en dan… niets. Melodietjes op piano en xylofoon zwollen voorzichtig aan om dan weer in het niet te verdwijnen als een ballon zonder knoopje dat de lucht bijhoudt. Dat staat garant voor een gespannen sfeertje dat maar niet wil uitbarsten, tégen de postrockregels in. Té actief luisteren ontgoochelt, hebben we ondervonden. Veel beter is het als je onbevangen en onbewust de muziek laat binnendringen terwijl je je concentreert op iets anders.

mogwai

Misschien omdat we er zo lang op hebben moeten wachten, maar meer waarschijnlijk omdat Mogwai melodiekunstenaars zijn, snijdt dat klaterende gitaarlijntje van ‘Special N’ recht door ons hart, in perfecte synergie met de violen en voortgestuwd door zachte drums. Ook ‘Relative hysteria’ is zo’n nummer waar we ons onder de sterrenhemel wagen, zo onverwacht romantisch en hoopvol dat we ons afvragen wat er zich afspeelde in de scène waar dit nummer in gebruikt werd. Het ademt een gevoel van catharsis uit. De plaat bloeit open. Het staat vast: Mogwai creëert de mooiste momenten op gitaar.

Afsluiter ‘Wizard motor’ is een brutaal antwoord op al die afwachtendheid die eraan vooraf gaat. Twinkelende gitaren in de intro (het handelsmerk van collega-postrockers Explosions in het Sky) en dan een eindelijk gitaarriff om U tegen te zeggen. Strak, donker en met industrial aanvoelende drums: ‘Wizard motor’ is een gedroomde afsluiter. De plaat op z’n best is je obewust laten meeslepen in het sinistere/hoopvolle wereldje dat Mogwai schept met sprankelende melodieën op gitaar en piano en met zorgvuldig geweven laagjes instrumentatie eromheen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s