Live op Q: De savooiekool van IS

savooiekool
Een verse krop savooiekool, al dan niet onderweg naar Syrië.

De nieuwsmedia hebben er al een hels jaar opzitten. Sinds de aanslagen in Parijs zitten ze in een collectieve kramp van massahysterie. Een eindeloze stroom aan artikels over de verdachten, de handlangers en dé moslim (die eindelijk eens een beetje meer verontwaardigd moest zijn). De beschrijving ‘terroristische aanslag’ die langzaamaan verandert in een soort parapluterm die zo vaak (onterecht?) wordt bovengehaald dat het onveiligheidsgevoel door het woordgebruik alleen al sterk stijgt. Een reeks live-verslaggevingen-terwijl-er-eigenlijk-niets-te-melden-was werden gevolgd door de boodschap dat we ons toch maar geen zorgen moesten maken.

Van Charlie Hebdo naar Verviers naar het belegerde Antwerpen. Een journalist zou voor minder het overzicht en de nodige afstand verliezen. Een welkome noot zelfkritiek lijkt voorlopig te ontbreken (maar De Correspondent slaat wel nagels met koppen in deze parodie).

En toen was er opeens de Wim O. Show. Nooit gedacht dat dit programma – toch gemaakt om de luisteraar luchtig geëntertaind door de avondspits te loodsen – zich zou wagen aan een staaltje bijtende mediakritiek. Als je tenminste een beetje tussen de radiogolfjes door luistert.

De diefstal van 1 500 savooiekolen – op zich al een absurd nieuwsfeit – werd warempel gelinkt met de terroristische organisatie IS. Zeg niet: aparte groentediefstal. Zeg wel: terroristische aanslag. Een correspondente Misdaad bracht ter plaatse live (haha) verslag uit van de bizarre feiten en kwam na gedegen buurtonderzoek tot een verrassende conclusie: de savooiekolen zijn vermoedelijk onderweg naar Syrië. Want ook IS-leden moeten hun dagelijkse portie groenten eten. Wordt vervolgd en over naar de studio.

Even dacht ik dat ik definitief in een parallel universum was terechtgekomen waar Q Music de grootste bron van zelfreflectie en mediakritiek uitmaakt. Toen startte ‘Talk dirty to me’ van Jason De-ru-u-u-u-lo-o-o en landde ik weer in de realiteit.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s