Tuindagboek (5): kleur bekennen

De tuinperken baden langzaamaan in kleur en de verrassing van het jaar zijn toch wel de zonnebloemen. De lage mix oogde eerst als een groen struikje, maar de knopjes schieten er steeds meer tussendoor en zorgen voor een bont kleurpatroon. 50 shades of yellow, of zoiets. 

Zonnebloemen en twee soorten dahlia's.
Zonnebloemen en twee soorten dahlia’s.

De tabaksplant is eigenlijk ook wel een verrassing, aangezien ik niet eens zeker was of er wel zaadjes in het pakje zaten. De fluogroene kruimetjes die ik op goed gelukt toch maar in een kiempotje gooide, kwamen wonder boven wonder uit na een paar weken. En het was géén onkruid, zo blijkt nu. De grote tabaksplant is iets meer dan een meter en telt tientallen zijtakjes en oneindig veel roze bloemetjes, waar de bijen helemaal dol op zijn.

DSC_0836
Enkele bloemetjes die verwelkt zijn, hebben al succesvol zaadjes geproduceerd. Ik ga dan ook proberen om de zaadkamertjes te laten drogen, zodat ik volgend jaar een massa van deze mooie bloemen kan zetten.
Roze tabaksplant.
Roze tabaksplant.
DSC_0838
Oost-Indische kers

Lesje geleerd: Oost-Indische kers houdt niet echt van rechtstreeks zonlicht. De planten op het terras zijn na de hittegolf ten onder gegaan. Nu hebben ze een plaatsje in de schaduw en kunnen ze hopelijk nog wat herstellen, maar de weelderige bladen zijn herleid tot zielige stekjes. De Oost-Indische kers in volle grond (en halfschaduw) doet het na een tragere start dan ook veel beter en slingert zich vrolijk door de draad van de afsluiting. Jawel, ze kunnen op hun eentje klimmen (al is een koordje hier en daar toch nog wel nodig). Er zitten ook enkele bijzondere kleurencombinaties tussen, en mijn persoonlijke favoriet zie je hierboven.

DSC_0839
Cosmo double click

Ook een specialleke is de Cosmo Double Click, een Cosmo Sensation maar dan met meer rijen bloemblaadjes. De kleine plantjes in de zon zijn relatief klein en dun gebleven en hebben niet zo veel blad maar wel mooie bloemen. De reuzenplanten (van hetzelfde zaad en hetzelfde pakje) tegen de garage in halfschaduw zijn ondertussen bijna even groot als ikzelf (176cm) maar er is nog geen bloem te zien. Prioriteiten stellen, zeker? Hopelijk volgen ook daar nog bloemen, dat zou wat kleur brengen in het groene veld.

DSC_0837
Primeur: het eerste tomaatje!

Ondertussen gebeurt er ook heel wat in de groentetuin. Meeldauw bij de erwten bijvoorbeeld. Een behandeling met knoflookaftreksel lijkt momenteel niet echt te helpen maar nu weet ik tenminste wat de meeldauw heeft veroorzaakt. Simpelweg (net als vorig jaar) te laat gezaaid… Daar moet ik volgend jaar toch eens mee opletten, want erwtjes van eigen kweek zijn een delicatesse die ik toch nog eens wil proeven! De pluksla is bijzonder lekker, de rucola is bijzonder pikant en de boontjes zijn halfmislukt maar de gelukte helft was wel lekker. Ook bonen houden niet echt van de zon, maar de rijen die van iets meer schaduw genieten, lijken zich wel op te maken voor een tweede oogst, dus all is not lost. 

De zelfgezaaide tomaten (waarvan ik nog steeds niet zeker ben of het nu grote of kleintjes zullen worden) hebben een eerste tomaatje geproduceerd. Nieuwe bloemen zijn ook in zicht, dus ik mag dromen van een pastasausje met tomaten uit eigen tuin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s