[11]Een tafel voor twee

Dit is een vervolgverhaal. Deel 2. Deel 3.

Linda schoot wakker om klokslag 6u. Haar wekker zou pas binnen een kwartier aflopen maar haar innerlijke klok was ‘m voor. De nacht was vervlogen in een waas van lichte slaap, waken en woelen. Ze was dan ook opgelucht nu ze een streepje licht op de muur zag. Hoe sneller ze aan deze dag kon beginnen, hoe beter. Ze gaf Thibaut een stevige klop op z’n kont en riep: “Opstaan! Maak jij koffie? Ik ga douchen, tot zo, slaapkop!”

Ze schreef een bemoedigende slogan op de beslagen douchecabine. Yes you can! Als het wonderen kon doen voor Obama, dan ook voor ons, dacht ze.  En een wonder hadden ze wel nodig. Twee maanden geleden hadden zij en Thibaut het slabakkende restaurant van haar vader overgenomen. In de jaren negentig was het culinaire trekpleister in Gent maar in het nieuwe millennium kwamen zelfs de vaste klanten niet meer terug. Het monument werd een ruïne en bij elke nieuwe lege tafel zonk de moed dieper in haar vaders schoenen.

In een vlaag van zinsverbijstering had ze op een saaie TV-avond drie maanden geleden aan Thibaut voorgesteld om het restaurant over te nemen. Ze waren allebei al een tijdje werkloos, hadden de juiste diploma’s en in Thibauts geval ook al bakken ervaring achter het fornuis. Zijn ouders waren bovendien laaiend enthousiast en lieten hun team van interieurarchitecten los op de zaal in ruil voor een klein aandeel in de winst. Dat was althans de bedoeling.

Winst was er die eerste maanden nog niet geweest. Het heropeningsfeest voor de buurt had bovendien ook serieus gekost en weinig opgeleverd. Wanneer Linda zich op de boekhouding stortte, had ze meestal een glas wijn nodig. Rode – want dat paste bij de cijfers en zoveel gevoel voor humor had ze nog. Toeristen of nieuwsgierigen kwamen eens een keer proberen maar de vaste klanten tijdens de lunch en het diner – die ze oh zo hard nodig hadden om overeind te blijven – kwamen maar niet.

Dus probeerden ze vandaag iets nieuws. Een ideetje van de laatste kans, want volgens haar berekeningen konden ze met de miserabele inkomsten en hun spaarpotje deze maand nog de vaste kosten betalen, maar volgende maand niet meer. Tijdens een dronken brainstorm waarbij ze allebei te veel rode wijn en rode cijfers hadden gezien, diste Thibaut plots een bizar verhaal van één van zijn vrienden op. Jaspers tinderdate bleek samen te werken met een overvaller en in plaats van een interessante avond met Belinda werd het een interessante avond op het politiekantoor. TV, laptop, horloge en heel wat illusies armer. Wat is er gebeurd met echt daten, had Linda zich toen luidop afgevraagd. En opeens zag ze het. Wat is er hipper dan een hele troep Millennials die hun smartphone dumpt aan de deur en een avondje gaat speeddaten met echte personen in plaats van een scherm?

Hun restaurant mocht niet verwateren tot een club van gebroken harten en daarom had ze een vinnig concept bedacht. Een inschrijvingsbedrag van 25€ gaf recht op anderhalf uur speeddaten met drankjes en hapjes, en wie de vurige vragen in de helrode enveloppen op tafel aan zijn date durfde stellen of beantwoorden, maakte kans op een prijzenpakket dat ze bij de naburige winkels bijeengeschooid had. Daarna mochten de wederzijdse matchen aanschuiven voor een driegangendiner. Een geniaal concept, dacht ze bij zichzelf terwijl ze haar mailbox opende en het to do-lijstje in zich opnam.

De enige annulatie werd vlotjes opgevangen door de lange wachtrij en daarna schakelden de strijk, de afwas, de helrode envelopjes, de boodschappen, de kapster en de kaarsen zich naadloos in elkaar. Linda had zich niet kunnen voorstellen hoe memorabel de avond zou worden en hoe weinig dat met haar goede voorbereiding te maken had. Terwijl enkele persmuskieten foto’s namen van de gebarsten voorruit van ‘Het Goede Leven’ en een verwarde politie-agent haar enkele vragen stelde, kon ze  met moeite een glimlachje onderdrukken. Te midden van de ravage zag ze ook Thibaut opgelaten rond zich heen kijken. We zijn gered, wilde ze hem toeschreeuwen, we zijn gered!

Advertenties

2 gedachtes over “[11]Een tafel voor twee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s